Monday, 9 October 2017

Reasoning Questions And Answers Based On IBPS PO Question Paper 2016

Reasoning Questions And Answers

The reasoning is a mind-boggling section which consumes a lot of time. IBPS PO Prelims being a time constraint exam, it is important for you to learn all the tips and tricks to crack the IBPS reasoning section on time. 

In this post, we have discussed reasoning questions and answers based on IBPS PO question paper 2016 to make it easy for you to crack IBPS PO Exam easily this year. 


Reasoning Questions and Answers from IBPS PO Question Paper 2016

Directions (1-5): In these questions, the relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer. Give answer-

(a) If only conclusion II is true
(b) If only conclusion I is true
(c) If both conclusions I and II are true.
(d) If either conclusion I or II is true
(e) If neither conclusion I nor II is true.

1. Statements: S ≤ L ≤ I = P ≥ E > R; L > Q
Conclusions: I. P ≥ S, II. I > R

Answer: (c) I. P ≥ S (True)   II. I > R (True)

2. Statements: G > R ≥ E = A ≤ T ≤ S; D ≤ A ≤ J 
Conclusions: I. T ≥ D, II. R > S

Answer: (b) I.T ≥ D (True)    II.R >S (False)

3. Statements: A ≥ B > C ≤ D ≤ E < F
Conclusions: I. A ≥ E, II. C < F

Answer: (a) I.A ≥ E (False)   II.C < F (True)

4. Statements: G > R ≥ E = A ≤ T ≤ S; D ≤ A ≤ J
Conclusions: I. J > G, II. J = G

Answer: (e) I. J > G (False)   II. J = G (False)

5. Statements: S ≤ L ≤ I = P ≥ E > R; L > Q
Conclusions: I. L < R, II. E ≥ Q

Answer: (e) I.L < R (False)     II. E ≥ Q (False)


Reasoning Questions and Answers from IBPS PO Question Paper 2016

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions below. Eight people- A, B, C, D, W, X, Y and Z are sitting in a circle facing the centre. All eight people are from different places i.e. Okhla, Dwarka, Lajpat Nagar, Chanakyapuri, Saket, Mehrauli, Rohini and Karol Bagh but not necessarily in the same order.W is sitting third to the left of Y. The person who is from Dwarka is to the immediate right of W and W is not from Okhla. B is sitting fourth to the right of Z. Z is not the neighbour of Y. Neither B nor Z is an immediate neighbour of W. X is from Chanakyapuri and is sitting third to the right of the person from Dwarka.The person from Mehrauli is sitting second to the left of the person from Chanakyapuri. The person from Rohini is sitting second to the left of W. A who is Lajpat Nagar is sitting exactly between X and Z. The person from Saket is sitting second to the right of the person from Lajpat Nagar. C is sitting third to the left of X.

6. Who amongst the following persons belongs toOkhla?
(a) Y (b) D
(c) C (d) B
(e) None of these 

Answer: (a)

7. What is A’s position with respect to B?
(a) Third to the right
(b) Second to the right
(c) Third to the left
(d) Second to the left
(e) Fourth to the right

Answer: (a)

8. How many people are sitting between Z and C when
counted in an anticlockwise direction From C?
(a) One (b) Two
(c) Three (d) Four
(e) None

Answer: (d)

9. Four of the following five pairs are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so from a group. Which of the following does not to the group?

(a) B-Rohini
(b) Z - Mehrauli
(c) D - Okhla
(d) Y - Saket
(e) X – Dwarka

Answer: (e)

10. Which of the following statements is false according to the above-mentioned arrangement?

(a) C is to the immediate right of the Karol Bagh
(b) The person from Lajpat Nagar is third to the right of the person from Mehrauli.
(c) The person from Dwarka is sitting exactly between the Karol Bagh and the Saket.
(d) D is neither from Chanakyapurinor from Karol Bagh.
(e) There are only three people between A and C.

Answer: (c)


Reasoning Questions and Answers from IBPS PO Question Paper 2016

Directions (11-15): In each question below are given two/three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer

(a) if only conclusion I follow.
(b) if only conclusion II follows.
(c) if either conclusion I or II follows.
(d) if neither conclusion I nor II follows.
(e) if both conclusions I and II follow.

11. Statements: 
All circles are a triangle.
Some triangle is rectangle.
All rectangles are square.

Conclusions:
I. All rectangles being triangles is a possibility.
II. All circles being square is a possibility.

Answer: (e)

12. Statements: 
Some chair is table.
Some bed is table. 
No furniture is bed.

Conclusions:
I. All chairs being furniture is a possibility.
II. Some Table is not Bed is a possibility.

Answer: (e)

13. Statements: 
All circles are a triangle.
Some triangle is rectangle.
All rectangles are square.

Conclusions:
I. Some triangles are not rectangle.
II. No square is a circle.

Answer: (d)

14. Statements:
All art are theatre.
Some art is drama.

Conclusions:
I. All drama being theatre is a possibility.
II.Some dramas are theatre.

Answer: (e)

15. Statements:
Some chair is table.
Some bed is table. 
No furniture is bed.

Conclusions:
I. some table is not furniture.
II. All table being furniture is a possibility.

Answer: (a)

Reasoning Questions and Answers from IBPS PO Question Paper 2016

Directions (16-18): Read the given information carefully and answer the given question.
B is 25 m south of A. C is 10 m east of B. D is 30 m north of C. E is 7 m east of D. X is 18 m south of E. M is 12 m south of X. C is 7 m west of M.

16. B is in which direction from Point D?

(a) South
(b) South-West
(c) North-East
(d) South-East
(e) North

Answer: (b)

17. If Point W is 3 m to the north of A, then what is the distance between B and W?
(a) 28 m     (b) 15 m     (c) 21 m       (d) 24 m      (e) 17 m

Answer: (a)

18. What is distance between B and M?
(a) 17 m     (b) 15 m      (c) 21 m     (d) 19 m     (e) 13 m

Answer: (a)


Reasoning Questions and Answers from IBPS PO Question Paper 2016

Directions (19 – 23): Study the lowing information to answer the given questions S, T, U, V, W, X, Y and Z are sitting in a straight line equidistant from each other (but not necessarily in the same order). Some of the mare facing south while some are facing north.

(Note: Facing the same direction means, if one is facing north then the other also faces north and vice-versa. Facing the opposite directions means, if one is facing north then the other faces south and vice-versa) S faces north. Only two people sit to the right of S. T sits third to the left of S. Only one person sits between T and X. X sits to the immediate right of W. Only one person sits between W and Z. Both the immediate neighbors of T face the same direction. U sits third to the left of X. T faces the opposite direction as S. Y does not sit at any of the extremes ends of the line. V faces the same direction as W. Both Y and U face the opposite direction of Z.

19. How many persons in the given arrangement are
facing North?

(a) More than four     (b) Four
(c) One                      (d) Three
(e) Two

Answer: (b)

20. Four of the following five are alike in a certain way, and so form a group. Which of the following does not belong to the group?

(a) W, X     (b) Z, Y
(c) T, S       (d) T, Y
(e) V, U

Answer: (d)

21. What is the position of X with respect to Z?

(a) Second to the left
(b) Third to the right
(c) Third to the left
(d) Fifth to the right
(e) Second to the right

Answer: (b)

22. Who amongst the following sits exactly between Z and
W?

(a) T      (b) Y
(c) X      (d) W
(e) U

Answer: (a)

23. Who is sitting 2nd to the right of T?

(a) Z
(b)V
(c)X
(d)W
(e)None of these.

Answer: (b)

Reasoning Questions and Answers from IBPS PO Question Paper 2016

Directions (24-26): Study the following information and answer the given questions.
D  is the daughter of N. E is the wife of N.
G is the sister of D. C is married to G.
N has no son. K is the mother of E.
Q is the only daughter of C.

24. How Q is related to D?

(a) Daughter
(b) Cousin
(c) Niece
(d) Sister in law
(e) Cannot be determined

Answer: (c)

25. How N is related to K?

(a) Brother-in-law
(b) Cousin
(c) Son in law
(d) Sister
(e) Brother

Answer: (c)

26. How many daughters N have?

(a) One
(b) Three
(c) Two
(d) Cannot be determined
(e) None of these

Answer: (c)

Reasoning Questions and Answers from IBPS PO Question Paper 2016

Directions (27-29): There are six wires in table A, B, C, D, E and F they have different length but not necessarily in the same order. E is greater than C but less than D and B.
A is greater than D and B. A is not longest wire. F is 13 cm.
long and E is 4 cm. long.

27. If D is 5cm less than F what would be the length of D?

(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) Can’t be determined
(e) None of these

Answer: (b)

28. Which wire has the least length?

(a) B
(b) A
(c) C
(d) E
(e) None of these.

Answer: (c)

29. If A is 10 cm. length and B carry 5 cm. length then what would be the length of C?

(a) 6
(b) 2
(c) 7
(d) 9
(e) None of these

Answer: (b)


Reasoning Questions and Answers from IBPS PO Question Paper 2016

Directions (30-35): Study the given information carefully to answer the given question. M, N, O, P, Q, R and S are seven people live on seven different floors of a building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7. Each one of them has different income i.e. 3500, 15000, 7500, 9000,11000, 13500 and 5000. (But not necessarily in the same order.) M lives on an odd numbered floor but not on the floor numbered 3. The one who has an income of 11000 lives immediately above M. Only two people live between M and the one who has income of 7500. The one who has an income of 15000 lives on one of the odd-numbered floors above P. Only three people live between O and the one who has an income of 15000. The one who has an income of 7500 lives immediately above O. R earns 4000 more than Q. The one who has an income of 3500 lives immediately above the one who has an income of 5000.Only one person lives between N and Q. N lives on one of the floors above Q. Neither O nor M has an income of 9000. Q does not have income of 7500.

30. How much income M has?
(a) 13500 (b) 5000 (c) 7500 (d) 15000 (e) 3500

Answer: (d)

31. Which of the following combinations is true with respect to the given arrangement?
(a) 13500 - O      (b) 15000 - R      (c) 5000 - S     (d) 11000 - P       (e) 9000 – N

Answer: (a)

32. If all the people are made to sit in alphabetical order from top to bottom, the positions of how many people will remain unchanged?
(a) Four    (b) None    (c) Two    (d) One    (e) Three

Answer: (c)

33. Which of the following statements is true with respect
to the given arrangement?
(a) The one who has an income of 5000 lives immediately below M.
(b) Rhas income of 15000.
(c) None of the given options is true.
(d) Only four people live between P and S.
(e) S lives immediately below Q.

Answer: (c)

34. Who amongst the following lives on the floor numbered 2?
(a) N
(b) The one who has income of 3500
(c) The one who has income of 5000 
(d) P 
(e) R

Answer: (e)

35. How much income R has?
(a) 13500      (b) 5000     (c) 7500     (d) 15000     (e) 3500

Answer: (c)

Watch our expert faculty explain a few tips and tricks to crack reasoning questions and answers to crack the reasoning section of IBPS PO Exam. 


Whatsapp Share Share on whatsapp

0 comments:

Post a Comment