# Data Interpretation Made Easy for IBPS Clerk 2017

### In this post, we have discussed Data Interpretation Questions and methods to help you crack IBPS PO & IBPS Clerk 2017

If you are an IBPS candidate then you must be worried about Data Interpretation questions, since they have a heavy weightage in the IBPS Clerk Exams. You cannot think of skipping the data interpretation topic as there is a completely different section allotted for it in the IBPS Clerk 2017 exam.

In this post, we will discuss the data interpretation questions that were asked in SBI PO 2017 to make it easy for you to prepare for the Data Interpretation questions in IBPS Clerk 2017.

Data Interpretation Question for the IBPS Clerk 2017 Exam

Data Interpretation Question:

Study the following table carefully and answer the questions that follow.

The table shows the discount percentage given by stores on different items. The market price of these articles in all the stores is the same.

In this table, some values are missing. Answer the questions given below on the basis of the given table and information in the question.

Explanation: The discounts are given on different articles by different stores.

Data Analysis: There are 3 stores and three different articles for each store.
Market Price = 100% = Same on all stores
Discount = D%
Selling Price = 100 – D%

Data Interpretation Question 1: If the average SP of the article by II in all the stores is Rs. 2568, find the MP of article II.

1)    Rs. 3200       2) Rs. 4500       3) Rs. 3600         4) Rs. 4300        5) Rs. 4000

Solution:

Step 1: MPII (second article) = 100%

Selling price in each store:

Store A = 100 – 28 = 72
Store B = 100 – 18 = 82
Store C = 100 – 40 = 60

Step 2: Total Selling Price = 72 + 82 + 60 = 214%

Step 3:  214%/ 3 = 2568
100% = ?

By cross multiplication,
214%/ 3 = 2568

100% = ?
= 2568 x 3 x100/ 214
= 3600

Therefore, the correct answer is option 3, Rs. 3600.

Data Interpretation Question 2: Difference between SP article I by stores A and B is Rs. 486, Find the SP of the same article by store C.

1)    Rs.3506      2) Rs. 4005      3) Rs. 4808      4) Rs. 4104      5) Rs. 3205

Solution:

Step 1: Let us assume the Market Price for the first article is 100.

MPI  = 100

Selling price in each store:

Store A = 100 – 16 = 84
Store B = 100 – 07 = 93

Store C = 100 – 24 = 76

Step 2: Difference between the selling price of article I in stores A and B

93% - 84% = 486
76% = ?

Step 3: By cross multiplication,

93% - 84% = 486

76% = ?
? = 486 x 76/ 9
? = 4104  (Use Unit digit method to increase your speed in IBPS Clerk Exam)

Therefore, the correct answer is option 4, Rs.4104.

Data Interpretation Question 3: Average SP of article III by stores A and B is Rs.3608, by stores B and C is 3300. Find the SP of article III by store C.

1) Rs. 2984         2) Rs.3122           3) Rs.3080       4) Rs. 2764          5) Rs.3452

Solution:

Step 1:

Let us assume that the discount given for the store B to be as d%
Total selling price of A and B store = 2 x 3608 = 84% + 100 – d% = 184 – d% (equation 1)
Total selling price of store B and C = 2 x 3300 = 70% + 100 – d% = 170 – d% (equation 2)
By subtracting equation 1 and 2 (-) = 2 x (308)= 14%

Step 2:

2 x (308) = 14%

?             = 70%

Step 3: By cross multiplication,

2 x (308) = 14%

?             = 70%
70 x 2 x 308/ 14 = 3080

Therefore, the correct answer is option 3 - Rs.3080.

Data Interpretation Question 4: Stores A earned 10% profit earned by selling product V. If CP of articles at all stores is same, find the ratio of profit by B and C in selling V

1) 6: 15               2) 9: 16                  3) 8: 15          4) 6: 13              5) 9: 14

Solution:

Step 1:

Assume MP = 100

Selling price of store A = 88% of 100 = 88
Selling price of store B = 89% of 100 = 89
Selling price of store C = 94% of 100 = 94

Profit = 10%
=> Selling price = 110% of Cost price
Hence, Cost price = 80

Step 2:

Profit price of store A = 88 - 80 (Cost Price) = 8
Profit price of store B = 89 - 80 (Cost Price) = 9

Profit price of store C = 94 - 80 (Cost Price) = 14

The ratio of the profit of the store B and C  = 9:14
Therefore the correct answer is option 5 = 9:14

To practice more data interpretation questions, download free E-books and crack IBPS Clerk 2017 easily.